Als je tegenwoordig in het centrum van een willekeurige stad loopt, kun je niet anders dan je ogen uitkijken. En nee, niet om de mooie gebouwen of de gezellige pleintjes, maar meer om het enorme winkelaanbod wat bijna elke (redelijk) grote stad inmiddels heeft. Natuurlijk is er veel ruimte voor de grote ketens, zoals H&M en Vero Moda, maar ook kleine winkeltjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een winkel voor. Wat dacht je van een stripwinkel? Of een wasgij kerstpuzzel winkel? Is er echt publiek voor al deze winkels?

Is er een markt voor?

Veel mensen zullen denken dat er voor zulke winkeltjes totaal geen markt is, maar niets is minder waar. De kleine winkeltjes zijn juist de winkeltjes waar het vaak druk is. Schijnbaar vinden veel mensen het fijn dat er aandacht is voor hetgeen wat zij vaak doen of belangrijk vinden. Als je bijvoorbeeld helemaal gek bent van strips, is het natuurlijk hartstikke fijn dat hier een winkel aan gewijd is. En ja, dat zijn verrassend veel mensen. Hoe fijn is het dat deze mensen niet meer alleen online terecht kunnen voor hun hobby?

Waarom wordt er zo lacherig over gedaan?

De kleine winkeltjes vol met artikelen mogen het dan wel hartstikke druk hebben, dit betekent niet dat er geen stigma hangt op hobbies als strips of puzzelen. Veel mensen denken namelijk dat mensen die puzzelen saai zijn, en zich alleen maar druk maken om een puzzel met 1500 stukjes. Dit is natuurlijk niet waar, en het wordt tijd dat er iets wordt gedaan aan dit beeld. Dit is al een klein beetje gebeurd door de lockdown, toen steeds meer mensen ontdekten dat strips lezen of puzzelen best ontspannend en leuk kan zijn. En dat is nou net de bedoeling.

Genoeg aandacht voor de winkels, maar passen ze in het beeld?

De winkeltjes met hobbyproducten hebben het in veel steden hartstikke druk, maar dit betekent niet dat gemeenten altijd vinden dat deze winkeltjes moeten blijven bestaan. Het komt regelmatig voor dat deze kleine winkeltjes plaats moeten maken voor een grote keten, omdat deze grote ketens over het algemeen nou eenmaal meer geld en publiek uit andere gebieden opleveren. Hoe zonde dit ook is, dit is een trend die in veel dorpen en steden te zien is. Gelukkig staan steeds meer fans van de winkeltjes op en zij zorgen ervoor dat deze winkeltjes kunnen blijven bestaan.

Maar waarom niet online?

Dat deze winkeltjes druk bezocht zijn, vinden veel mensen toch een beetje gek. Alles is tegenwoordig toch op internet te vinden? Waarom moet er dan voor elke hobby een winkel bestaan? Het is zo dat mensen het fijn blijven vinden om een fysieke winkel te hebben waar je met andere mensen kunt praten. Natuurlijk is alles ook op internet te vinden, maar het is nou eenmaal veel gezelliger en leuker om even te kunnen neuzen in een winkel. Dit is van alle tijden.