Houd jij wel van een lekker handje noten op zijn tijd? Noten zijn een populaire snack en bij verjaardagen of feestjes zie je vaak wel een bakje borrelnootjes op tafel staan. Dit zijn alleen niet bepaald de meest gezonde soorten noten. Ben je op zoek naar gezonde noten, dan kan je dus beter andere soorten kiezen. Gelukkig zijn er daar genoeg van. In dit artikel bespreken we drie soorten noten die zowel lekker als gezond zijn.

Walnoten

Walnoten zijn populaire noten die ook nog eens erg goed zijn voor je gezondheid. Een walnoot is een vrucht van de gewone walnoten- of okkernotenboom. Hij wordt gekenmerkt door de harde dop die om de vrucht heen zit.

Wat maakt walnoten dan gezond? Een aantal voorbeelden:

  • Ze helpen tegen stress en een hoge bloeddruk
  • Ze bevatten veel onverzadigde vetten, die de kans op hart- en vaatziekten verkleinen en een hoog cholesterolgehalte tegengaan.
  • Ze bevatten veel antioxidanten die bacteriën onschadelijk maken.
  • Ze bevatten veel melatonine, wat je helpt om sneller in te slapen.

Kortom, walnoten kopen is een slimme keuze voor iedereen die gezonder wil leven.

Amandelen

Onder amandelen verstaan we het zaad van de amandelboom, die vooral groeit in het Midden-Oosten. Amandelen kopen doet men vaak vanwege de heerlijke zachte smaak, maar natuurlijk ook doordat ze erg gezond zijn.

Amandelen zitten boordevol vitamines, mineralen en eiwitten die ieder lichaam nodig heeft om in balans te blijven. Zo dragen ze bij aan gezondere hart- en bloedvaten, dankzij de aanwezigheid van veel vitamine E, magnesium en foliumzuur. Heb je last van een hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte, ook dan is een handje amandelen per dag een grote aanrader. En tot slot raak je van amandelen gauw vol, waardoor je er niet snel veel van zal eten.

Pistachenoten

Pistachenoten staan ook wel bekend als de lachende noten, vanwege de half openstaande schil, die erg op een lachende mond lijkt. Pistachenoten lijken erg op cashewnoten en zijn behalve erg lekker ook heel gezond.

Van pistachenoten wordt wel gezegd dat ze de aller gezondste soorten noten zijn. Dit komt doordat ze van alle noten de minste calorieën bevatten. En tegelijkertijd bevatten ze wel vrijwel alle gezonde voedingsstoffen die andere noten ook hebben, zoals vezels, vitaminen en aminozuren.

Als je echt op zoek bent naar de gezondste noten, let er dan wel op dat je rauwe en ongezouten pistachenoten koopt. Doordat deze niet zijn bewerkt, blijven er zoveel mogelijk vitamines, mineralen en andere goede voedingsstoffen behouden.