HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het oorspronkelijke idee is dat voedsel lang houdbaar en veilig blijft om te eten. De HACCP regels zijn internationale richtlijnen die zijn ontwikkeld door de Codex Alimentarius Commission. In Nederland houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toezicht op het naleven van de regels. Elk voedingsmiddelenbedrijf, dus elk bedrijf dat met voedsel of drinken werkt, dient zich bij de NVWA te registeren en te voldoen aan de HACCP regels.

Voorbeelden van HACCP regels zijn:

  • Schoon materiaal dient altijd gescheiden te worden van vuil materiaal.
  • Gebruik wegwerpzakken bij het gebruik van slagroom.
  • Producten mogen alleen kort voor gebruik uit de koeling worden gehaald.
  • Producten moeten zo snel mogelijk na gebruik weer terug in de koeling worden geplaatst.
  • Frituurvet mag niet vaker dan 7/8 keer worden gebruikt.
  • Eten (voor)proeven mag alleen met schoon bestek.
  • Dagelijks dienen regelmatig de vaatdoeken worden verwisseld.
  • Gebruik voor alles schoon materiaal.
  • Dooiwater van vlees of vis dient altijd meteen weggespoeld te worden.
  • Ruim gemorste voeding meteen op.

Waarom moeten horecazaken de HACCP regels waarborgen?

Iedereen die met voedingsmiddelen werkt, zoals horecazaken, dienen de HACCP horeca regels na te leven. De HACCP regels zijn uitgewerkt in de hygiënecode voor de horeca. De HACCP is opgesteld zodat alle levensmiddelenbedrijven hygiënisch en veilig met voedsel omgaan. Het doel van de HACCP is het bevorderen van de internationale voedselveiligheid, het beschermen van de internationale volksgezondheid en het bevorderen van een eerlijke handel in voedselproducten.

Wat is een allergenenlijst?

Een allergenenlijst is een lijst met allerlei producten waar men allergisch voor zou kunnen zijn.

Voorbeelden van voedingsstoffen of voedingsmiddelen die op de allergenenlijst voorkomen, zijn:

  • gluten
  • schaaldieren
  • eieren
  • vis
  • pinda’s
  • soja
  • melk
  • noten
  • selderij
  • mosterd
  • sesamzaad
  • zwaveldioxide en sulfiet
  • lupine
  • weekdieren