Wij houden van goede wijn en met name bijzondere wijnen, vandaag lichten we de Chateauneuf – du – Pape uit. Deze wijn mag dan een kleine regio zijn in vergelijking met de grotere streken van Frankrijk, het is de wijnstreek die wijn, eten en toeristen van over de hele wereld aantrekt. De gemeente en haar omgeving, bestaande uit de AOC Chate auneux du Papes, produceren wereldwijd enkele van onze meest gerespecteerde en gewilde wijnen. Dit is de grootste en meest diverse regio in Frankrijk wat betreft de productie van geclassificeerde rode wijnen van druiven uit de aangrenzende en aangrenzende gemeenten Saint-Etienne-sur-Mer en Chatelaine. Dit is ook de reden dat we favoriet zijn van lekkere Franse wijn.

De witte druiven van Chateauneuf du Pape worden geproduceerd in de appellatie Chate auneux du Papes Blanc en worden aangetroffen in een verscheidenheid aan wijnen die een zuurgraad geven en het sterke enthousiasme van met name Grenache temmen. Hoewel de witte druif een van de meest populaire rode wijnen in Frankrijk is en een favoriet van veel internationale wijnliefhebbers, is Chatesaunesuf du pape Blanc moeilijk te vinden.

In de zuidelijke Rhône zijn slechts 13 variëteiten toegestaan, waaronder Chateauneuf – du – Pape AOC. Alles wat in dit wijnbouwgebied wordt verbouwd of geproduceerd, kan “Cotes duRhone” worden genoemd, maar niet “Chate auneux du Papes” of “Pape”.

De wijnstreek Cotes du Rhone, gelegen tussen Avignon en Orange, is gegroepeerd rond de ruïnes van een voormalige pauselijke residentie uit de 14e eeuw.

De appellatie

De appellatie Chateauneuf du Pape is een van de oudste en meest prestigieuze appellaties in Frankrijk en de rijping van de wijnen in deze regio is uniek. Dit betekent dat volgens de wet alleen bepaalde druiven uit het dorp en de naburige gemeenten lokaal geproduceerd mogen worden, niet uit de wijngaarden van één wijngaard. De wijnen van Chatesauneuf, zoals ze toen werden genoemd, zijn in heel Europa gewild, maar de wijnen van duPape zijn veel duurder dan die geproduceerd in de meeste wijnregio’s. Wil je Chateauneuf du Pape kopen? Ga dan naar de website!

Het is interessant dat Grenache slechts een van de vele bottelingen is die ook Syrah en Mourvedre bevatten, en het is een ontnuchterende gedachte dat er minder Chateauneuf du Pape-wijnen worden geproduceerd dan 100% Syrarians. Het is interessant dat er jaarlijks meer dan een half miljoen flessen Chatesaunesuf – du – Papes worden geproduceerd. DuPape heeft deze druiven naar een kwaliteitsniveau gebracht dat maar weinig andere regio’s kunnen evenaren!