Wat is jouw favoriete wijn? Wij vinden het maar lastig kiezen. Wit of rood? Of misschien toch rosé of mousserende wijn? Welke druif is het lekkerst? En uit welk land? Eén favoriet kiezen lijkt onmogelijk! Maar als we een regio uit onze top vijf moeten noemen, is dat de Franse Bourgogne. Rode en witte wijn, (bijna) alles wat daar gemaakt wordt, is goed. Tijd om wijnstreek Bourgogne in de schijnwerpers te zetten, zodat jij weet wat je moet kiezen tijdens het wijn kopen!
Eeuwenoude op heuvels gelegen pittoreske dorpjes. Wijngaarden zover het oog reikt. Knusse dorpspleintjes met fonteinen. De Bourgogne, gelegen in het hart van Frankrijk, is een wijnregio zoals je in films ziet. Het is er bovendien niet alleen mooi, er worden ook fantastische wijnen gemaakt. De geschiedenis van de wijnbouw in dit gebied gaat eeuwen terug. Het waren de monniken die in de middeleeuwen de wijngaarden gingen classificeren. Blijkbaar wisten zij als de besten wat sterke en zwakke plekken van de wijngaarden waren, want de stukken die zij als best classificeerden, zijn de premiers en grand crus van nu.
Rode Bourgogne
De meeste rode wijnen in Bourgogne worden gemaakt van de Pinot Noir-druif. Veel van de stokken zijn al tientallen jaren oud; 45 jaar oude stokken zijn geen uitzondering!
Bourgogne rode wijn van de Pinot Noir-druif kenmerkt zich door de geur van pruim, kers, bloemen, lichte kruidigheid en een goed geconcentreerde smaak van blauwe bes, framboos en (weer) kers. Een heerlijk voorbeeld van een Pinot Noir uit Bourgogne, is de wijn die gemaakt wordt in de gemeente Pommard. De Pinot Noirs die daar vandaan komen staan, in tegenstelling tot andere rode Bourgognes, bekend om hun tannines en complexiteit.
Witte Bourgogne
Witte Bourgognes zijn een begrip onder wijnliefhebbers. Chablis, gelegen in het noorden van de streek, geniet misschien wel de grootste populariteit. De wijnstokken groeien op een kalkbodem, waardoor deze witte wijnen een lekkere mineraliteit hebben. Het klimaat van deze wijnstreek wordt gekenmerkt door koude winters en hete zomers. De grootste vijand van de wijndruiven die proberen te rijpen, is nachtvorst. Die kan zomaar een deel van de oogst verloren laten gaan. Maar, als de druiven de weersomstandigheden overleven en goed rijp zijn, worden er blinkend lichtgele/groene wijnen met de geur van citrus en pruim en elegante en ranke smaken van gemaakt. Wat eet je bij mooie Chablis? De wijn komt het best tot z’n recht bij luxe vissoorten als forel, tarbot of schaal- en scheldieren (niet te versmaden bij oesters!).