Als ondernemer is het nu eenmaal zo dat het niet altijd voor de wind gaat, met name in tijden van inflatie. Voor veel ondernemers is het nu dan ook tijd om te besparen op een aantal kosten. Vaak zijn er meer mogelijkheden dan je denkt en een kleine verandering kan al een groot verschil maken. Om jou een handje te helpen bespreken we in dit artikel hoe je met jouw bedrijf kunt besparen op bepaalde kostenposten. 

Tijdelijke of blijvende besparingen 

Om slim te kunnen besparen is het belangrijk om een realistische tijdlijn te maken. Hoelang kun je overeind blijven met jouw huidige kosten en inkomsten? En verwacht je dat de financiële situatie nog verandert? Ga na op welke manier jouw financiën de afgelopen jaren zijn veranderd. Daarna kun je besluiten of je tijdelijk besparingen wilt doen of dat je blijvende besparingen wilt doen. Elk bedrijf geeft geld uit aan dingen die niet per se nodig zijn, maar het leven wel een stuk makkelijker maken. Wil je blijvende kosten besparen, dan kun je het beste beginnen bij de kostenposten waar je bedrijf niet zonder kan. Twijfel je of je een uitgave kunt schrappen? Vraag jezelf dan af hoe lang je bedrijf zonder die uitgave kan en hoe je werk verandert zonder die bepaalde uitgave. 

Vaste lasten 

Op lange termijn maken de vaste lasten en niet de ìncidentele uitgaven het verschil. Door maandelijkse of jaarlijkse kosten te verlagen, wordt het makkelijker om jouw bedrijf staande te houden. Denk bijvoorbeeld aan de huur of hypotheek. Is het mogelijk om te verhuizen naar een kleiner kantoor of kun je de ruimte delen met een ander bedrijf? Check daarnaast ook altijd even je verzekeringen. Zo kun je inzien of je niet dubbel bent verzekerd en of je niet ergens teveel voor betaald. Dit geldt overigens ook voor software-abonnementen, telefoondiensten en internet. Verder kun je ook altijd nog besparen op de verwarming, de pensioenplannen en natuurlijk het automatisch sparen dat je doet. 

Incidentele uitgaven

Incidentele uitgaven zijn kostenposten die af en toe opduiken als je bedrijf iets nodig heeft. Hierbij kun je denken aan cursussen, trainingen en opleidingen. Persoonlijke ontwikkeling kan wel even worden uitgesteld en kan een hoop kosten besparen. Daarnaast kun je ook overwegen om te bezuinigen op de marketing van jouw bedrijf. Er zijn een hoop manieren om jouw bedrijf gratis te promoten. Dit geldt ook voor zakelijke evenementen, deze tijd kun je immers ook ergens anders aan besteden. Tot slot zou je ook kunnen besparen op eten en drinken. Een zakenlunch hoeft niet over de top te zijn, net als de koffie en thee op kantoor. Dit kun je overigens veel voordeliger aanschaffen bij een groothandel food. Of wat dacht je van teamuitjes? In deze tijd moet je je team hecht houden, maar een goedkoper teamuitje kan net zo leuk zijn als een duurdere variant.